Citate despre Istorie

Citate despre Istorie

* Istorie falsa se face in fiecare zi; adevarul noutatii nu e niciodata la stiri. (Adrienne Reich)
* In toate modurile posibile, familia e legatura noastra cu trecutul si podul nostru catre viitor. (Alex Haley)
* Istorie= o povestire a evenimentelor neimportate, neadevarate, care ne sunt aduse la cunostinta de lideri care au fost in general bufoni, si soldati care au fost in general stupizi. (Ambroise Bierce)
* Toti cei care afirma ca violenta e in regula, se refera la ea doar ca la o modalitate de a atinge pacea si dreptatea. Dar pacea si dreptatea sunt nonviolente… adica sfarsitul istoriei. Cei care abandoneaza nonviolenta nu au niciun simt al istoriei. Mai degraba ei trec prin istorie tradand-o. (Andre Trocme)
* Nu cititi istoria: e nimic mai mult decat biografie, adica viata fara teorie. (Benjamin Disraeli)
* Cine crede ca nu poti schimba istoria sigur nu a incercat niciodata sa-si scrie memoriile. (David Ben Gurion)
* Istoria e un ghid de navigatie in timpuri de rastriste. Istoria reprezinta ceea ce suntem si motivul pentru care suntem asa. (David McCullough)
* Nu i se intampla nimic rau istoriei daca e transformata intr-o poveste pe care cineva chiar ar vrea s-o citeasca. (David McCullough)
* Nu cred ca cineva poate masura correct eficacitatea istorica a unui poem; dar se stie, bineinteles, ca anumite carti pot influenta oamenii; iar oamenii, desi sunt parte din intinsul process economic si social, influenteaza istoria. Orice masa de oameni este, pana la urma, alcatuita din indivizi. (Denise Levertov)
* Istoria e prezentul. De aceea, fiecare generatie o rescrie. Dar ceea ce oamenii considera ca e istoriaa e defapt un mit, un produs final. (E.L. Doctorow)
* Am doar o lampa dupa care imi ghidez pasii, iar aceasta lampa e experienta. Nu cunosc niciun fel de a judeca viitorul decat prin a face referire la trecut. (Edward Gibbon)
* Istoria e singurul laborator existent in care putem testa consecintele ideilor si ratiunii. (Etienne Gilson)
* Istoria lumii e tribunalul lumii. (Friedrich Von Schiller)
* De la istorie invatam ca nu ivnatam nimic din istorie. (George Bernard Shaw)
* Devenim intelepti nu din cauza amintirii trecutului, ci din cauza responsabilitatii pe care o presupune viitorul (George Bernard Shaw)
* Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete. (Goerge Santayana)
* Ceea ce experienta si istoria ne invata e asta – oamenii si guvernele nu au invatat niciodata nimic din istorie si nici nu au actionat confirm principiilor. (George Wilhelm Hegel)
* Patriotismul strica istoria. (Goethe)
* Ignoranta noastra vizavi de istorie de determina san e falsificam istoria. (Gustave Flaubert)
* Istoria e traditie. Noi nun e dorim traditie. Noi dorim sa traim in present, si singura istorie care merita sa fie bagata in seama de un ganditor e istoria pe care o fabricam astazi. (Henry Ford)
* Istoria este folositoare in sensul ca arta si muzica, poezia si florile, religia si filosofia sunt utile. Fara ele, viata ar fi mai saraca si mai amara; fara ele, am fi private de undele dintre acele experiente intelectuale si morale care dau sens si bogatie vietii. Cu siguranta ca nu este un accident ca studiul istoriei a fost preocuparea multor minti dintre cele mai nobile, din fiecare generatie (Henry Steele Commager)
* Istoria, cea reala si solemna, nu ma intereseaza defel… O citesc putin, din datorie, darn u-mi spune nimic ce sa nu ma irite sau agaseze. Certurile popilor si ale regilor, cu razboaie si pestilenta in fiecare pagina; barbate buni de nimic si femeile, absente aproape complet… e foarte obositor. (Jane Austen)
* Oamenii au parut ca stiu mereu doar o jumatate din istorie, si ca sunt derutati de cealalta jumatate (Jane Haddam)

* Vine o vreme, care vine, dar mai rar in istorie, cand passim din lumea veche in cea noua, cand o epoca se sfarseste, si cand sunetul unei natiuni, de mult oprimate, isi gaseste forta de expresie. (Jawaharial Nehru)
Istoria se repeta. Prima data, ca tragedie, a doua oara, ca farsa (Karl Marx)
* Nu este istoria cea care foloseste oamenii ca pe o resursa pentru a isi atinge scopurile, ca sic and ar fi o persoana. Istoria nu e altceva decat activitatea oamenilor care cauta sa-si atinga scopurile (Karl Marx)
* Istoria nu face nimic; nu poseda bogatii, nu lupta razboaie. Oamenii, reali, in viata, sunt cei care fac toate astea. (Karl Marx)
* Istoria e o lista de surprise. Ne poate doar pregati sa fim surprinsi din nou. (Kurt Vonnegut)
* Femeile bine crescute rareori lasa o urma in istorie. (Laurel Thatcher Ulrich)
* Istoria tuturor timpurilor, si in special cea de azi, ne invata ca… femeile or fi uitate daca ele uita sa se gandeasca la ele insele. (Louise Otto)
* Pentru a estima in mod correct caracterul unui om renumit, acesta trebuie sa fie judecat conform standardelor acelor timpuri, nu ale celor de azi. (Mark Twain)
* Un istoric care ascunde adearul, minte. Totusi, deseori, el trebuie sa largeasca adevarul de cateva ori, altfel cititorul nu ar putea sa-l vada. (Mark Twain)
* O biblioteca, ca sa modificam faimoasa metafora a lui Socrate, ar trebui sa fie salonul de nasteri pentru idei – locul in care istoria se naste. (Norman Cousins)
* Oricine poate fabrica istoria, dar doar un om mare poate sa o scrie. (Oscar Wilde)
* Viitorul e aici, acum, iar trecutul e plin de fapte reale, istorie adevarata. Utopiile nici macar nu au suficienta carne pe oasele lor pentru a sustine un popor in timpuri de rastriste. (Patricia Hampl)
* Istoria e stiinta faptelor care nu se repeta. (Paul Valery)
* Oamenii infrunta viitorul cu trecutul lor. (Pearl S. Buck)
* Nu va fie teama de viitor, nu plangeti pentru trecut. (Percy Bysshe Shelley)
* Trecutul e maleabil si flexibil, schimbator pe masura ce memoria noastra interpreteaza si re-explica ceea ce s-a intamplat. (Peter Berger)